Szarlotka "naprędce" z polskich jabłuszek

Do przygotowania ciastka potrzeba 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru pudru, 3-4 łyżki masła, 3-4 jabłka, 2 łyżki cukru i cynamon.

Instrukcja:

"Jabłka kroję w kostkę, przekładam do niewielkiej kwadratowej formy ok. 25 cm i posypuję cynamonem oraz cukrem. Mieszam mąkę, cukier puder i miękkie masło, lekko rozcieram w dłoniach i taką kruszonką posypuję jabłka. Piekę w nagrzanym do 180 Cpiekarniku przez ok. 25 minut".



Taką szarlotkę można serwować z lodami lub z kompotem z... jabłek.

(Paulina Stępień - założycielka serwisu kulinarnego Kotlet.tv)

***

Placki z jabłkami i twarożkiem

Składniki na około 20 - 25 placków:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 18 dag mąki pszennej
  • 40 dag startych na tarce kwaśnych jabłek
  • 20 dag śmietankowego twarożku (jak na serniki)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu
  • większa szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Żółtka wymieszać z mąką, jabłkami, serem, miodem, migdałami, posolić, doprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową. Z białek ubić pianę, wymieszać z resztą ciasta.

Placuszki smażyć na oleju, osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

(www.mojewypieki.com)