Całe pokolenia zajadały się nim ze smakiem, a także smażyły na nim potrawy. Potem dotarły do nas informacje, że smalec jest niezdrowy, że podnosi cholesterol i nastąpiła moda na oleje roślinne. Okazuje się, że powinniśmy posłuchać się naszych prababć.

Propaganda antytłuszczowa doszła do granic absurdu. Docierały do nas informacje, że tłuszcz szkodzi. 

Prawda jest jednak taka, że tłuszcze są potrzebne organizmowi. Zbyt niski poziom może przyczynić się do takich chorób jak Alzheimer czy Parkinson.

Smalec składa się z nascyconych kwasów tłuszczowych. Wmawiano nam również, że tłuszcze nienasycone sa zdrowsze od nasyconych.
Zdaniem naukowców, tłuszcze zwierzęce sa dla człowieka bardziej naturalne. Skład olejów roślinnych zmniejsza przyswajalność tłuszczy

Nasycone kwasy tłoszczowe są bezpiecznie, nie wchodzą w szkodliwe reakcje z innymi elementami komórki. Wyeliminowane z naszej diety pozbawią również paliwa dla serca i układu krwionośnego. Bez właściwego tłuszczy organizm nie przyswoi wit. A, D, E i K.

Chcesz , by Twoja wątroba, serce, układ odpownościowy, krwionośny działał właściwie? Jedz smalec. To jeden z najzdrowszych tłuszczy na świecie.

 

zb/smakdnia.pl