Wiosenny obiad: pieczony kurczak z ziołami i cytryną!
Fot. via Pixabay.com

Wiosenny obiad: pieczony kurczak z ziołami i cytryną!

Na wiosnę doskonałym pomysłem na obiad mięsny może być pieczony kurczak z ziołami i cytryną.

Poniżej prosty przepis na ten pyszne i aromatyczne danie dla całej rodziny:

Składniki:

  • 1 cały kurczak

  • 2-3 ząbki czosnku

  • Świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek, oregano)

  • 1 cytryna

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

  • Kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

  • W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, posiekane zioła, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz.

  • Kurczaka natrzyj przygotowanym wcześniej sosem z ziół i cytryny, zarówno na zewnątrz, jak i w środku.

  • W środku kurczaka włóż drugą połowę cytryny oraz kilka gałązek ziół.

  • Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika.

  • Piecz kurczaka około 1,5-2 godz., regularnie polewając sosem, aż mięso będzie stanie się miękkie i soczyste, a skórka chrupiąca i złocista.

Podawaj pieczonego kurczaka z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi warzywami sezonowymi lub sałatką z pomidorów i ogórków. To danie świetnie sprawdzi się na wiosenny obiad, dodając odrobinę świeżości i aromatu do Twojego menu. Smacznego!

mp/Z internetu, fronda.pl