Churros („churro” - z hiszpańskiego: „placek”) to smażone w tłuszczu pręciki z parzonego ciasta, których smaku nie da się porównać z czegokolwiek innym.
Churros smakują fantastycznie podane zarówno z cukrem pudrem, czekoladą, jak i z miodem.
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) wody
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
Przygotowanie:
Wodę zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.
Dodać mąkę i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.
Odstawić z ognia i postawić garnek na desce. Przestudzić (ok. 30 minut).
Wbić jedno jajko i mieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników w jednolite ciasto. Powtórzyć z dwoma kolejnymi jajkami, za każdym razem mieszając do połączenia składników.
Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (180 stopni C). Wyciskać ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
Smażyć partiami po parę sztuk, po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać płynnym miodem.
Gdybyśmy natomiast zdecydowali się na wersję churros s sosem czekoladowym to należy zagotować śmietankę, po odstawieniu jej z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę, a następnie mieszać aż do rozpuszczenia i otrzymania w efekcie gładkiego sosu czkoladowego.
Smacznego!