Dzień przed przygotowaniem potrawy musimy zalać groch litrem zimnej wody. Następnego dnia przekładamy go do garnka i dolewamy wody, by przykryła cały groch. Gotujemy i zbieramy pianę. Dodajemy kostkę bulionową, mieszamy i ponownie gotujemy. Po zagotowaniu doprawiamy solą i przykrywamy na około pół godziny, aż groch zmięknie, co pewien czas mieszając. Po tym czasie otwieramy garnek i pozwalamy odparować.
Drobno posiekaną kapustę wkładamy do czystego garnka, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy około 20 min, do miękkości.
Następnie na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i kminek. Podsmażamy przez około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy kapustę i smażymy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy pieprzem, dodajemy groch, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem możemy zdecydować się na wersję bardziej „tłustą”, odgrzewając groch na patelni razem ze stopionymi skwarkami.
Za: kwestiasmaku.com