Oto przepis na prażoki z kapuśniakiem. Najpierw kapuśniak, na który potrzebujemy:
- 0,5kg kapusty kiszonej
- jedną cieńką kiełbasę wędzoną
-1/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- olej/oliwa/smalec - do smażenia
- sól, pieprz, liście laurowe do smaku
- i odrobina chemii... :) 2 kostki rosołowe
- oraz 2 łyżki wyrazistego sosu sojowego
Przepis na prażoki jest jeszcze prostszy. Oto, czego nam trzeba:
- kilogram ziemniaków
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- sól do smaku (1-3 łyżeczki)
Co robimy?
Kapustę trzeba drobno posiekać, wrzucić do garnka i gotować w wodzie z kostkami rosołwymi, liścmi lauru i kaszą - aż będzie miękka.
W tym czasie kroimy w drobną kostkę kiełbasę i podsmażamy ją. Następnie dodajemy do garnka z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.
Musi wyjść "na gęsto".
Obrane ziemniaki gotoujemy około 15 minut z odrobiną soli. Odlewamy większość wody, zostawiając na dnie odrobinę - musimy jeszcze zasypać ziemniaki mąką i gotować przez kolejne 10 minut.
Po gotowaniu ziemniaki trzeba utłuc z mąką i solą - gdyby wyszła nam zbyt gęsta, sucha masa, dodajemy nieco wody (może być po gotowaniu ziemniaków).
I gotowe. Prażoki nakładamy na talerz, okraszając kiełbasą i zasmażoną cebulą.