Wystarczy zliczyć czas potrzebny na przygotowanie, dodać do tego szczery zachwyt mojej drugiej połówki, a już wiadomo, że postawione zadanie zrealizowano w 100%. Polecam szczególnie jako „danie – koło ratunkowe”, gdy czasu mało.

Składniki (na dwie solidne porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5 plasterków ananasa
  • 200 ml – 300 ml śmietany 18% (w zależności od pożądanej konsystencji)
  • 1 średnia cebula
  • 2-4 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, curry
  • 200g ryżu

Wykonanie:

  1. Najpierw przygotowujemy kurczaka. Obtaczamy go troskliwie w przyprawach (sól, pieprz, papryka, curry) i odstawiamy na 30 min, żeby mięso przeszło aromatami.
  2. Następnie podsmażamy cebulkę i czosnek.
  3. Dodajemy kurczaka i smażymy 5 min.
  4. Ananasa pokrojonego w kostkę wrzucamy do śmietany. Przyprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami co mięso i całość wlewamy na patelnie. Teraz wystarczy dusić przez 15 min. W międzyczasie gotujemy ryż i nim się obejrzymy danie leży gotowe na talerzu. Na zdjęciu 1/4 porcji.

Smacznego :)