„Śledź jest tłustą rybą z gatunku Clupea, którą odnaleźć możemy w płytkich, umiarkowanych wodach Północnego Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, w tym Morza Bałtyckiego. W przeciwieństwie do wielu innych gatunków ryb, śledź jest stosunkowo tani, dlatego też wykorzystywany jest w wielu krajach na tysiące sposobów: w sałatkach, w zupach, z olejem i cebulą, w zalewie octowej, w pomidorach, wędzone, a nawet w wersji fermentowanej (Szweckie „surströmming”)” – pisze Justyna Piechocka, dietetyk na portalu vitalia.pl.

A jakie zdrowotne właściwości ma śledź? Jedno z holenderskich przysłów brzmi: „Jeżeli w pobliżu Ciebie jest śledź, lekarz będzie daleko”. I to jest prawda! „Pani van Andel-Schipper przeżyła w zupełnym zdrowiu aż 115 lat, gdyż codziennie spożywała …. Śledzia!

Śledź „jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Tłuste ryby są bardziej kaloryczne (śledź świeży: 161 kcal/100g, solony: 217 kcal/100 kcal, marynowany: ok. 192 kcal, w oleju: 301 kcal/100g ), jednak nie należy się tego obawiać - korzyści zdrowotne przeważają nad dostrzeganymi minusami”.

A oto jakie są korzyści z częstego spożywania śledzia:

zwiększenie poziomu "dobrego cholesterolu" HDL we krwi.

obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL

ograniczenie zawartości produktów utleniania 

zmniejszenie rozmiaru komórek tłuszczowych 

regulowanie poziomu trójglicerydów

Dzięki wysokiej zawartości witaminy A, E, D śledzie wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.

Okazuje się, że kwasy tłuszczowe omega - 3 mają wpływ na przemianę materii i pozwalają na utrzymanie masy ciała na odpowiednim poziomie.

A oto jakie możemy spotkać śledzie:

Praktycznie najczęściej spotykamy się z śledziami solonymi, w całości lub patroszonymi. Szczególnie cenione za delikatny smak są matiasy (młode ryby łowione w maju), bardziej tłuste i solne są śledzie „pełne” z mleczem i ikrą, które łowi się od lipca do września, ryby z października, nazywane jako „puste” są natomiast najchudsze.

„Niezależnie jednak, który rodzaj wybierzemy, warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Spożywanie nadmiernej ilości soli może prowadzić do wielu chorób takich, jak: nadciśnienie tętnicze, czy udar mózgu”.

Przepis na Śledzie z cebulą

Składniki przepisu na śledzie z cebulą

• 8 płatów śledziowych ala matias
• 6 cebul
• 20 ziaren ziela angielskiego
• 4 liski laurowe
• około 300-400 ml oleju

Przygotowanie śledzi z cebulą

1. Cebule obieram, kroję w drobną kostkę. Mieszam w misce z kilkoma łyżkami oleju i przyprawami.
2. Śledzie płuczę pod bieżącą wodą i suszę. Kroje w kawałki i mieszam z cebula
3. Śledzia z cebulą, listkami i zielem wkładam do słoika i dopełniam olejem. Odstawiam na minimum 24 godziny do lodówki, chociaż najsmaczniejsze są dopiero po 48 godzinach.

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Składniki

  • filety ze śledzia - 6

  • czerwona cebula - 1

  • kwaśne jabłko - 1

  • śmietana - 1/2 szklanki

  • musztarda - 2 łyżki

  • sól - do smaku

  • pieprz - do smaku

  • natka pietruszki

Instrukcje

Osączonego śledzia pokroić w dzwonki. Przełożyć do salaterki. Dodać pokrojoną w krążki lub w kostkę czerwoną cebulę oraz obrane i pokrojone jabłko. W kubku wymieszać śmietanę z musztardą, przyprawić solą i pieprzem, Dodać śmietanę do śledzi i delikatnie wymieszać. Posypać posiekaną natka pietruszki.

Śledź po japońsku

Składniki:

3 średnie płaty śledzi
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1,5 łyżki octu ryżowego
1 cm imbiru drobno posiekany
2 szczypiory drobno pokrojone
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wody
mleko do zalania śledzia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W miseczce zalewam śledzia mlekiem tak aby był przykryty. Odstawiam na 2 – 3 godziny. Po tym czasie wyjmuję śledzie, delikatnie płuczę i dobrze osuszam, najlepiej papierowym ręcznikiem. Śledzia kroję w mniejsze kawałki. W miseczce mieszam pozostałe składniki, dokładnie aby rozpuścił się cały cukier. W pudełeczku układam kawałki śledzia i zalewam przygotowanym sosem. Odstawiam na pół godziny i już można jeść. Jak śledź postoi trochę dłużej, nawet kilka dni, sojowy sos ładnie go zabarwi.

mod

Za: www.vitalia.pl/olgasmile.com