Kto z nas nie jadł kurczaka w kremowym sosie curry! Ale ten przepis jest naprawdę niezwykły. Przeczytaj, przygotuj i smakuj!
Składniki dla 4 osób:
-
4 piersi z kurczaka
-
250 ml śmietany 18 % lub 150 ml mleczka kokosowego i 100 ml śmietany*
-
1 – 2 łyżki curry w proszku lub 2 – 3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
-
1 łyżka kurkumy
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub starte na tarce
-
1 papryczka chilli lub chilli w proszku
-
½-1 łyżeczki pieprzu cayenne
-
3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub 1 łyżeczka sproszkowanego)
-
1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
-
2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
-
1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
-
olej
-
sól, pieprz
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki, posyp solą oraz obficie pieprzem.
W misce wymieszaj posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli ( lub równowartość suchej przyprawy ), posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. W takim zestawie przypraw zamarynuj kurczaka i pozostaw na minimum 5 minut.
Na dużej patelni rozgrzej olej i delikatnie zeszklij posiekaną cebulę.
Dodaj zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smaż na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
Następnie zmniejsz ogień i dodaj cukier, pastę curry ( lub curry w proszku ) oraz kurkumę.
Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 1 minutę.
Na koniec dodaj śmietanę wraz z mleczkiem kokosowym ( lub śmietanką kokosową ). Gotuj dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Dopraw do smaku pieprzem kajeńskim oraz solą.
Podawaj gorące curry z ryżem, chlebkiem naan lub pieczonymi ziemniakami. (http://chilitonka.com/)