Ponad 30 procent wszystkich nadmorskich lodziarni jest skażona bakteriami! Spożycie lodów może powodować silne bóle brzucha! Kontrole sanepidu w zachodniopomorskim nie pozostawiają wątpliwości.

Jak się okazuje leżące na podłodze wafle czy przeterminowane polewy to nie nieliczne wyjątki, ale norma w lodziarniach. Kontrolerzy z sanepidu od początku wakacji zdążyli sprawdzić 130 obiektów.

Próbki, które pobrano do badań wykazały, że aż 1/3 lodów lub produktów podawanych w tych lokalach miała w sobie enerobakterie.

"Szczególnie są one niebezpieczne u osób z obniżoną odpornością, czy też u osób z chorobami układu pokarmowego. I tutaj mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe" - mówi Małgorzata Kapłan z zachodniopomorskiego sanepidu.

Pojawienie się bakterii świadczy o tym, że pracownicy niedokładnie myją urządzenia do produkcji lodów.

mor/rmf24.pl/Fronda.pl