Marchewki glazurowane w miodzie z rozmarynem
Składniki:
200 g małych, młodych marchwi
Łyżka masła
1 gałązaka rozmarynu
Łyżka miodu
Oraz przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obrać marchewki i umieścić w garnku. Gotować aż będą al dente. Później delikatnie odcedzamy i najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić marchewki. Dodać posiekane igiełki rozmarynu i smażymy około 2 minut, od czasu do czasu mieszając. Później wlewamy miód i dalej smażymy przez 3 minuty. Marchewki muszą się zeszklić i oblepić miodem.
Na koniec możemy przyprawić je solą i pieprzem.
Podawać na ciepło.
***
Pieczone marchewki
Składniki:
marchewki
4-5 nieobranych ząbków czosnku
szczypta cukru, soli i pieprzu
oliwa z oliwek
pokrojona natka pietruszki
ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Obieram i kroję marchewki, posypuję cukrem, solą i pieprzem i skrapiam oliwą.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok. 160stopni na 20 min. Dodaję nieobrany czosnek i piekę aż marchew będzie miękka. Przed podaniem posypuję pietruszką i skrapiam octem balsamicznym…
***
Smażone placuszki z kapustą i marchewką
Składniki
300 g marchewki
400 g ziemniaków
2 jajka
mąka
2 cebule
400 g białej kapusty
szklanka bulionu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, majeranek
ząbek czosnku
4 łyżki śmietany
łyżeczka cukru
kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać.
Kapustę poszatkować . Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku.
Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem
SMACZNEGO!