Co łączy czerwoną kapustę, bakłażany, maliny, jeżyny, czerwone winogrona, aronię, czarne porzeczki, czarny bez i żurawiny? Antocyjany, które wyłapują wolne rodniki, leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy.
Sok z marchwi
Marchew to najlepsze źródło beta-karotenu. Dostarcza witaminy z grupy B, C, PP, K, także potas, sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan. Dobry dla oczu, działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, poprawia trawienie.
Sok z kapusty
Zawiera witaminę C, E, beta-karoten, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Zapobiega chorobom nowotworowym, chorobom serca i miażdżycy oraz sprzyja cofaniu się zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Zalecany przy owrzodzeniu dwunastnicy.
Sok z rzepy
Zawiera sporo witaminy C, bardzo dużo PP, witamin z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, siarkę, jod. Słodki sok z rzepy warto popijać w czasie przeziębienia, gdyż wzmacnia organizm i łagodzi kaszel. Można wydrążyć otwór, dodać cukier albo miód, odczekać parę godzin i wybierać łyżeczką.
Sok z pomidorów
Skarbnica witaminy C, beta-karotenu i witaminy E. Zawiera witaminę K, P, witaminy z grupy B. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza z produktów spożywczych, a witamina P – przyswajanie witaminy C.
Sok z buraków
Bogaty w antocyjany i flawonoidy, magnez, sód, potas, wapń. Działa krwiotwórczo, łagodzi dolegliwości związane z klimakterium, przeciwdziała nowotworom.