Sałatka z serem halloumi

Składniki (na 2 porcje):

  • opakowanie (225 g) sera halloumi
  • 1/2 opakowania (50 g) rukoli
  • 6-8 szt. moreli
  • 4-6 szt. pomidorków koktajlowych
  • garść (ok. 40 g) orzechów nerkowca
  • kilka listków (5-6) świeżej mięty

Sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju z nasion konopi SoWell
  • pieprz
  • Przygotowanie:

Ser halloumi pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Morele umyć, wysuszyć, przekroić na cztery części i usunąć pestkę.

Rozgrzać patelnię grillową z nieprzywierającą powłoką i ułożyć plastry sera halloumi. Ser grillować po 3-4 min z każdej strony i zdjąć z patelni. Następnie na rozgrzaną patelnię przełożyć ćwiartki moreli i orzechy nerkowca. Orzechy podprażyć do lekkiego zarumienienia, a owoce, aż lekko zmiękną i się zarumienią.

Na talerzach ułożyć rukolę, dodać przekrojone na pół pomidorki, grillowany ser i morele. Następnie posypać prażonymi orzechami nerkowca i drobno posiekanymi listkami mięty.

Sos:

Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać miód, oleju z nasion konopi SoWell, świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatki i od razu podać.

Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką

Składniki:

  • 0,5 kg małych, młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka szczawiu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku z cebulką

Sos:

  • 5 łyżek Oleju z ziaren sezamu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 Przygotowanie:

Ziemniaczki dokładnie umyć i oskrobać skórkę. Obrane ziemniaczki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Większe ziemniaczki przekroić na pół.

Warzywa umyć i osuszyć.
Rzodkiewki i ogórki pokroić w półplasterki. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Szczaw pokroić na ok. 1,5-2 cm kawałki.
Wszystkie składniki sałatki (ziemniaczki, szczaw, rzodkiewki, ogórki, koperek, szczypiorek) przełożyć na półmisek i delikatnie wymieszać.

 Do miseczki wlać sok z cytryny, ocet balsamiczny, Olej z ziaren sezamu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i podać.

Smacznego!