Okazuje się, że by upiec chleb nie potrzeba wiele. Potrzebny jest tylko solidny garnek żeliwny, z grubym dnem i szczelną pokrywką.
Oto przepis na Chleb drożdżowy z dodatkiem zakwasu
Składniki:
600g mąki
100g mąka orkiszowa razowa
400g mąka pszenna typ 550
100g mąka żytnia jasna typ 720
do tego:
400g wody
3-4 łyżki zakwasu żytniego
1/2 łyżeczki drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
kminek, miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 14 do 18 godzin.
Garnek żeliwny wyłożyć papierem. Byle jak uformowaną bryłę ciasta zsunąć najlepiej za pomocą plastikowych szpatułek z blatu prosto do garnka. Pozostawić w zamkniętym garnku na około 2 godziny do wyrośnięcia.
Umieścić garnek z chlebem w zimnym piekarniku, temperaturę ustawić na ok 240°C. Po 40 minutach pieczenia zdjąć pokrywę, można lekko spryskać wierzch chleba wodą. Piec dalej odkryty tak długo aż wierzch chleba będzie brązowy ( ok 10-15 minut).
I ... to wszystko. Smacznego!