Żurek – jedna z najstarszych polskich zup. Rozgrzewa, pysznie smakuje i pachnie tak, że nie sposób się oprzeć. Oto najlepszy, sprawdzony przepis na tę zupę, która szczególnie dobrze smakować będzie dziś, gdy zmarznięci wrócimy z cmentarzy, gdzie odwiedzimy groby naszych bliskich zmarłych.
Prawdziwy żurek nie obejdzie się bez jajka oraz białej kiełbasy. Jeśli spodziewasz się dużej liczby gości – przygotuj około kilograma kiełbasy oraz ośmiu jaj.
Poza tym potrzebować będziesz:
400 g wędzonych żeberek
4 marchewki
4 pietruszki
spory kawałek selera
około siedmiu suszonych grzybów
litr zakwasu na żurek
dwie łyżki mąki
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziarna jałowca
majeranek
natkę pietruszki
7 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
olej do smażenia
Zacznij od obrania i umycia warzyw, które następnie należy zalać 3 litrami wody. W tym momencie dorzuć grzyby, białą kiełbasę, którą należy nakłuć widelcem, a także żeberka, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna jałowca. Całość musi się gotować na niewielkim ogniu, około pół godziny.
Osobno należy ugotować jaja na twardo. Obrane i przekrojone na pół będziemy dodawać już na talerz z zupą.
Po ugotowaniu wywaru wyjmij z garnka mięso i kiełbasę, z żeberek zaś usuń kości, a mięso pokrój w kostkę. Kiełbasę obsmaż na oleju.
Teraz przychodzi czas na najważniejszy składnik, czyli zakwas. Aby go dodać, najpierw odlej około szklankę wywaru. Do reszty zupy dolej zakwas, a w odlany wywar zmieszaj z mąką. Wlewaj powoli do garnka i gotuj około trzech minut.
Zupa jest gotowa. Teraz nalej ją na talerze lub miseczki, dodaj po kawałku kiełbasy oraz połówce jajka. Opcjonalnie można posypać ją natką pietruszki. Smacznego!