Brukiew to niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy: C i B oraz potas warzywo. Wzmacnia odporność organizmu, działając ponadto dobroczynnie na układ trawienny i krążenia, a także wykrztuśnie i moczopędnie.

Jak przygotować smaczną zupę z brukwi?

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 700g obranej brukwi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1l bulionu warzywnego
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 gruszka
  • kwaśna śmietana
  • 2-3 kromki razowego chleba
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obierz i pokrój w kostkę.

W głębokim garnku podsmaż na maśle delikatnie cebulę i poszatkowany czosnek.

Dodaj ziemniaki i brukiew - podsmażaj całość 5min.

Zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości warzyw.

Dopraw zupę kolendrą i chili - zmiksuj/ zblenduj na krem.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pokrój w kostkę gruszkę i chleb - z chleba zrób grzanki na suchej patelni.

Podawaj zupę z kleksem śmietany, gruszką i grzankami z chleba razowego oraz natką pietruszki.

Skrop całość odrobiną oleju.

 

Smacznego!