Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z połowy cytryny
  • Świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Obierz marchewki i ziemniaki, pokrój je na kawałki.
    • Pokrój papryki na paski, cebulę w piórka, a czosnek na plasterki.
  2. Przygotowanie kurczaka:

    • Umyj udka z kurczaka i osusz je papierowym ręcznikiem.
    • W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszone zioła (tymianek, rozmaryn, słodka papryka), sól i pieprz.
    • Natrzyj kurczaka przygotowaną marynatą i odstaw na około 30 minut.
  3. Pieczenie:

    • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
    • Ułóż warzywa na dużej blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
    • Na warzywach ułóż zamarynowane udka z kurczaka.
    • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-60 minut, aż kurczak będzie złocisty, a warzywa miękkie. W połowie pieczenia można przewrócić udka na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły.
  4. Podanie:

    • Po upieczeniu, wyjmij blaszkę z piekarnika i pozwól kurczakowi odpocząć przez kilka minut.
    • Podawaj danie posypane świeżymi ziołami.

Smacznego!

Porady:

  • Jeśli chcesz, aby warzywa były bardziej chrupiące, możesz piec je oddzielnie przez pierwsze 20 minut, a następnie dodać kurczaka.
  • Możesz również dodać inne warzywa, takie jak cukinia czy bakłażan, aby danie było bardziej różnorodne.