Składniki:

Zupa zacierkowa z boczkiem i ziemniakami

  • 2 litry bulionu (może być z kostki)

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • włoszczyzna

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 25 dag wędzonego boczku

  • 5 średniej wielkości ziemniaków

  • 2 łyżki śmietany

  • sól, pieprz

  • majeranek

Zacierki

  • 2 jajka

  • 20 dag mąki

  • szczypta soli

Włoszczyznę kroimy w kostkę i dodajemy ją do gotującego się bulionu razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy przez ok. 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po podsmażeniu dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Składniki na zacierkę łączymy i formujemy kluseczki. Do zupy dodajemy je po 5 minutach od wrzucenia ziemniaków. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut, zabielamy śmietaną oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.