Akcja ta nabiera szczególnego znaczenia we wtorek 4 lutego, kiedy obchodzimy Światowy Dzień Walki z Rakiem. Organizacje te apelują do obywateli o podpisanie petycji, mającej na celu wyeliminowanie aspartamu z łańcucha produkcji żywności. Według raportu opublikowanego przez Foodwatch, oprócz potencjalnego ryzyka nowotworowego, aspartam może przyczyniać się do wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, a nawet neurotoksyczności oraz zaburzeń mikrobiomu jelit.

Prezes La Liga Contra el Cancer, Philippe Bergerot, podkreśla:

„Nie możemy mówić później, że nie wiedzieliśmy. Ryzyka związane z aspartamem da się całkowicie uniknąć, zakazując jego stosowania w żywności.”

Pomimo wielu dowodów na szkodliwość tej substancji, około 40% Europejczyków przyznaje się do regularnego spożywania produktów zawierających aspartam. Decyzja o utrzymaniu dopuszczenia tej substancji w produktach spożywczych wywołuje coraz większe oburzenie wśród ekspertów zdrowotnych i konsumentów, którzy domagają się bardziej rygorystycznych standardów bezpieczeństwa.