Składniki :
- ok. 800 g przebranych owoców kaliny
- ok. 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, razem z cząstkami miąższu
- skórka z jednej pomarańczy - wierzchnia warstwa
- sok z jednej cytryny
- 400 g cukru
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 op. żelfixu 2:1
Przygotowanie:
Owoce po zebraniu dokładnie opłukać i przebrać oraz oberwać z baldachogron. Następnie przesypać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka dni.
Po kilku dniach wyjąć i przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok pomarańczowy i pokrojoną w paseczki skórkę z wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Gotować ok. 20-30 minut aż owoce popękają. Całość przetrzeć przez gęste sito żeby pozbyć się sporych pestek. Ponownie podgrzać dodając żelfix i cynamon, gotować 2 minuty. Wrzący przetwór przełożyć do wyparzonych, małych słoików. Zakręcić i odstawić do wystudzenia ustawiając je do góry dnem.
Smacznego!