Składniki :

  • ok. 800 g przebranych owoców kaliny 
  • ok. 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, razem z cząstkami miąższu
  • skórka z jednej pomarańczy - wierzchnia warstwa
  • sok z jednej cytryny 
  • 400 g cukru 
  • 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu  
  • 1 op. żelfixu 2:1

Przygotowanie:

Owoce po zebraniu dokładnie opłukać i przebrać oraz oberwać z baldachogron. Następnie przesypać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka dni.

Po kilku dniach wyjąć i przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok pomarańczowy i pokrojoną w paseczki skórkę z wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Gotować ok. 20-30 minut aż owoce popękają. Całość przetrzeć przez gęste sito żeby pozbyć się sporych pestek. Ponownie podgrzać dodając żelfix i cynamon, gotować 2 minuty. Wrzący przetwór przełożyć do wyparzonych, małych słoików. Zakręcić i odstawić do wystudzenia ustawiając je do góry dnem.

Smacznego!