Zapiekany bakłażan, czyli smacznie i zdrowo!
Fot. via Pixabay.com

Zapiekany bakłażan, czyli smacznie i zdrowo!

Bakłażan stanowi znakomite źródło błonnika, fosforu oraz witamin C czy A. Warzywo to wskazane jest również dla osób posiadających wysokie stężenie złego cholesterolu. A oto przepis na pysznego zapiekanego bakłażana.

Do przygotowania zapiekanych bakłażanów będziemy potrzebować:

  • 1 bakłażana,
  • 1 małej cebuli,
  • 1 puszki pomidorów,
  • 1 ząbka czosnku,
  • bazylii,
  • oregano,
  • tymianku,
  • oliwy.

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cienkie paski, solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut, aby wypuściły wodę. Kolejnym krokiem jest wyciśnięcie bakłażanów z wody oraz delikatne grillowanie ich na patelni. W tym czasie podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek, a następnie dodajemy do nich pomidory oraz zioła. Kiedy sos trochę się zredukuje, zdejmujemy go z ognia. W naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem układamy bakłażany i zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez około 30–40 minut. Przed podaniem dodajemy do potrawy odrobinę jogurtu greckiego.

za kafeteria.pl

///