Do przygotowania zapiekanych bakłażanów będziemy potrzebować:
-
1 bakłażana,
-
1 małej cebuli,
-
1 puszki pomidorów,
-
1 ząbka czosnku,
-
bazylii,
-
oregano,
-
tymianku,
-
oliwy.
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cienkie paski, solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut, aby wypuściły wodę. Kolejnym krokiem jest wyciśnięcie bakłażanów z wody oraz delikatne grillowanie ich na patelni. W tym czasie podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek, a następnie dodajemy do nich pomidory oraz zioła. Kiedy sos trochę się zredukuje, zdejmujemy go z ognia. W naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem układamy bakłażany i zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez około 30–40 minut. Przed podaniem dodajemy do potrawy odrobinę jogurtu greckiego.