Składniki:
– 200 – 250 g boczniaków
– 2-3 jajka rozmiar L
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 płaska łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka papryki (polecam pół na pół wędzonej i ostrej)
– 8-10 łyżek bułki tartej
– olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dwa głębokie talerze, takie jak do panierowania kotletów schabowych. Do jednego wsyp bułkę tartą a do drugiego wbij jaja.
  2. Do jaj dodaj sól, pieprz oraz paprykę. Możesz użyć papryki słodkiej, ale ja zdecydowanie polecam Ci wędzoną paprykę dla jej dymnego aromatu oraz paprykę ostrą dla wydobycia smaku dania.
  3. Wymieszaj bardzo dokładnie jajka z przyprawami.
  4. Umyte i osuszone boczniaki panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Z uwagi na kształt boczniaków trzeba czasem nieco nasypać bułki na mniej dostępne miejsca, aby boczniak był cały pokryty panierką.
  5. Panierowane boczniaki smaż w dość sporej ilości rozgrzanego tłuszczu aż się zezłocą. Na koniec połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Smacznego!