Składniki dla 4 osób:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 250 ml śmietany 18 % lub 150 ml mleczka kokosowego i 100 ml śmietany*
  • 1 – 2 łyżki curry w proszku lub 2 – 3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub starte na tarce
  • 1 papryczka chilli lub chilli w proszku
  • ½-1 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub 1 łyżeczka sproszkowanego)
  • 1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki, posyp solą oraz obficie pieprzem.

W misce wymieszaj posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli ( lub równowartość suchej przyprawy ), posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. W takim zestawie przypraw zamarynuj kurczaka i pozostaw na minimum 5 minut.

Na dużej patelni rozgrzej olej i delikatnie zeszklij posiekaną cebulę.

Dodaj zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smaż na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.

Następnie zmniejsz ogień i dodaj cukier, pastę curry ( lub curry w proszku ) oraz kurkumę.

Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 1 minutę.

Na koniec dodaj śmietanę wraz z mleczkiem kokosowym ( lub śmietanką kokosową ). Gotuj dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Dopraw do smaku pieprzem kajeńskim oraz solą.
Podawaj gorące curry z ryżem, chlebkiem naan lub pieczonymi ziemniakami.