Przepis na 8 słoików 0,5 l
2 kg żółtych, ale jeszcze twardych mirabelek
3 litry wody
16 ziaren ziela angielskiego (po dwa na słoik)
Około 40 ziaren kolorowego lub zielonego pieprzu (po 5 na słoik)
2 łyżki stołowe gorczycy (po ćwierć łyżki na słoik)
8 kwiatostanów kopru (po jednym na słoik)
8 dużych ząbków czosnku (po jednym na słoik)
3 łyżki stołowe soli kuchennej niejodowanej
Na dno słoika układamy przyprawy, przecięty na pół ząbek czosnku i koper, wypełniamy słoik śliwkami i zalewamy delikatnie przestudzoną solanką. Zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Od 4 do 5 dni przechowujemy w temperaturze pokojowej, a później możemy przenieść słoiki do chłodniejszej piwnicy. Kiszonka będzie gotowała po około 2 tygodniach.
Za: blurppp.com