Badanie przeprowadzone przez Kantar Polska w styczniu 2025 roku wykazało, że aż 65% Polaków słyszało rekomendację, by codziennie spożywać jedno jabłko. Prawie połowa ankietowanych (48%) zna przysłowie łączące jabłko z profilaktyką zdrowotną. To znak, że jabłko zyskało szczególne miejsce nie tylko w diecie, ale i w kulturze.
Eksperci nie mają wątpliwości – codzienne spożycie jabłka ma udowodnione działanie prozdrowotne. Profesor Kazimierz Tomala z SGGW zauważa, że jabłka to nie tylko witaminy, ale również bogactwo polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych. – Jedzmy jabłka codziennie, niech staną się owocem dnia powszedniego – apeluje.
Z kolei prof. Bohdan Dobrzański z Instytutu Agrofizyki PAN dodaje: – To naprawdę ma znaczenie dla naszego zdrowia. Już prof. Szczepan Pieniążek w latach 60. promował jedno jabłko dziennie jako podstawę zdrowej diety.
W odpowiedzi na rosnącą świadomość zdrowotną powstała kampania „Jedno jabłko dziennie”, prowadzona pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaangażowały się w nią m.in. Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Związek Sadowników RP, Unia Owocowa i Sady Grójeckie.
Jej celem jest nie tylko promocja jabłek jako produktu, ale przede wszystkim zmiana nawyków żywieniowych Polaków. Bo choć jabłka spożywa w tygodniu 85–90% społeczeństwa, to zaledwie co dziesiąty Polak je je codziennie. Średnia krajowa to około jedno jabłko tygodniowo – znacznie poniżej rekomendacji.
Jak przekonuje dr hab. Dariusz Wrona z SGGW: – Musimy wyjść poza symboliczne „jabłko na tydzień”. Promowanie zdrowych owoców to inwestycja w przyszłość całej branży i społeczeństwa.
Specjaliści podkreślają, że hasło „jedno jabłko dziennie” działa jak kreator nawyku. Jest krótkie, rytmiczne, pozytywne i daje poczucie kontroli – każdy z nas może łatwo zrealizować tę normę.
Bartosz Benduch ze śląskich „Sadów z Sercem” mówi: – Jabłko to nie luksusowy superfood. To dostępny, polski, całoroczny owoc, który wspiera odporność, trawienie i opóźnia starzenie. A przy tym nie trzeba go ani drogo kupować, ani długo przygotowywać – po prostu jeść, najlepiej ze skórką.
Wartość zdrowotna jabłka nie kończy się na witaminach i błonniku. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie jabłek może wspierać profilaktykę chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, otyłości i nowotworów. Właśnie dlatego jabłko znalazło się w centrum zainteresowania środowisk medycznych, takich jak Wydział Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który promuje akcję „Jedno jabłko dziennie” jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.