Składniki:

  •     500 g polędwicy wołowej, ewentualnie rostbefu, ligawy
  •     2 łyżki mąki pszennej
  •     500 ml bulionu wołowego
  •     4 łyżki oleju roślinnego
  •     2 cebule
  •     300 g pieczarek
  •     1/2 czerwonej papryki
  •     1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  •     1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •     przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej, sól i pieprz
  •     do podania: pieczywo, gęsta kwaśna śmietana, natka pietruszki

Mięso kroimy w cienkie paski i mieszamy z mąką pszenną. W szerokim garnku gotujemy bulion. Na rozgrzaną dwiema łyżkami oleju patelnię stopniowo układamy mięso. Po szybkim obsmażeniu przekładamy je do gotującego się bulionu. Dodajemy słodką i ostrą paprykę, a następnie gotujemy pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie. W przypadku polędwicy będzie to około 10 minut, w przypadku innego mięsa od 30 minut, nawet do godziny.

Do garnka dodajemy pokrojoną w piórka i zeszkloną na łyżce oleju cebulę. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na patelni. Po odparowaniu dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy jeszcze przez 5 min. Następnie przekładamy pieczarki z papryką do garnka i gotujemy przez 5 minut bez przykrycia. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kolejne 5 minut. Danie podajemy z pieczywem i natką pietruszki. Możemy też pokusić się o kleks gęstej śmietany.