Składniki:

1 litr wody - 4 szklanki

500 g ziemniaków - około 4 nieduże (lub ziemniaki ugotowane "z obiadu")

500 ml zakwasu (na żur i żurek, na mące żytniej)

150 g podgardla lub słoniny

150 g kiełbasy podwędzanej lub boczku wędzonego

200 g cebuli - dwie sztuki średniej wielkości

100 g śmietany kwaśnej 18 % - około 4 łyżki

3 ząbki czosnku - około 15 g

mała garść suszonych grzybów

3 łyżki oleju do smażenia lub smalcu - około 30 ml

przyprawy i zioła: łyżka majeranku; 3 listki laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; pół łyżeczki pieprzu; płaska łyżeczka soli

 

Sposób przygotowani:

Do miski wkładamy grzyby i zalewamy je niepełną szklanką gorącej wody. Grzyby zakrywamy talerzykiem i odstawiamy na godzinę, aż zmiękną. W garnku podsmażamy cebulę ze skwarkami. Kiedy cebula się już zarumieni, do garnka dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlewamy litr wody, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i grzyby. Przykrywamy garnek i doprowadzamy zupę do wrzenia. Później należy zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 20 minut, aż zmiękną ziemniaki.  

W tym czasie do zakwasu dodajemy śmietanę, drobno pokrojone ząbki czosnku i majeranek. Całość dokładnie mieszamy.

Po ugotowaniu zupy odkładamy garnek na 10 minut. Następnie wlewamy zakwas, mieszamy i całość gotujemy przez kilkanaście minut.

 

Za: aniagotuje.pl