Składniki:

  • 6 nóżek wieprzowych
  • 1 golonka tylna lub 2 przednie
  • 10 listków laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 6 marchwi
  • 3 korzenie pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Nóżki i golonki trzeba umyć pod bieżącą wodą, oczyścić jeśli jest taka konieczność. Ułożyć na dnie garnka, dodać listki laurowe i ziele.
  2. Zalać taką ilością wody, żeby przykryła nóżki na dwa place. Wstawić na gaz pod przykrywką. Zagotować. Zdjąć łyżką szumowiny i gotować pod przykryciem na małym gazie przez minimum 3 godziny. Te ze zdjęcia gotowałam 5 godzin na małym gazie. Im dłużej będziecie gotować tym galareta będzie lepsza.
  3. Obrać warzywa, dodać do nóżek i golonek, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem kolejne 2 godziny. Mięso musi być bardzo delikatne, samo odchodzić od kości.
  4. Przecedzić przez sito mięso. Wywar wlać ponownie do garnka. Obrać dokładnie lekko przestudzone ale ciągle gorące nóżki i golonki. Mięso posiekać drobno. Układać w salaterkach, zalać płynem z gotowania. Wstawić do lodówki na noc.
  5. Galaretka z nóżek i golonki wieprzowej najlepsza prosto z lodówki podana z octem lub sokiem z cytryny.

Smacznego!