SKŁADNIKI:

- Gulasz węgierski

·  1/2 kg ziemniaków

·  1/2 łyżki mąki pszennej

·  1/4 cebuli

·  1 jajko

·  sól

·  5 łyżek oleju roślinnego do smażenia

·  do podania: śmietana i natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  • Przygotować i podgrzać porcję gulaszu węgierskiego.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię (śr. 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
  • Przełożyć na talerz, nałożyć gorący gulasz i złożyć na pół. Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką.

Smacznego!