SKŁADNIKI:
- Gulasz węgierski
· 1/2 kg ziemniaków
· 1/2 łyżki mąki pszennej
· 1/4 cebuli
· 1 jajko
· sól
· 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
· do podania: śmietana i natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować i podgrzać porcję gulaszu węgierskiego.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
- Rozgrzać patelnię (śr. 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
- Przełożyć na talerz, nałożyć gorący gulasz i złożyć na pół. Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać natką.
Smacznego!