Mowa o syropie kukurydzianym, który jest stosowany powszechnie w przemyśle spożywczym, ponieważ jego produkcja jest znacznie tańsza niż białego cukry czy też sacharozy.
- Ten słodki składnik znajdziemy m.in. w: ciastkach, dżemach, jogurtach, lodach, ketchupach, gotowych sałatkach, konserwach rybnych, płatkach śniadaniowych, energetykach oraz napojach i nektarach owocowych – czytamy na portalu o2.pl.
Jak się okazuje, nadmierne spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego zaburza metabolizm człowieka i wyniszcza wątrobę. Ponadto powoduje ryzyko rozwoju cukrzycy oraz wystąpienie wielu niepożądanych dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, a także pojawienie się chorób nowotworowych.
Możliwości powodowania nowotworów przez syrop kukurydziany zostały potwierdzone przez naukowców z NewYork-Presbyterian Hospital i Weill Cornell Medicine. W wyniku podawanie go codzienne gryzoniom przez okres 9 tygodni stwierdzono pojawienie się komórek rakowych w jelicie grubym. Naukowcy podejrzewają także, że sybstancja ta może oddziaływać w podobny sposób na organizm ludzki i dlatego zalecają szczególną ostrożność przy jego używaniu.
Wyniki badań amerykańskich naukowców zostały opublikowane na łamach magazynu "Science".