Szarlotka "naprędce" z polskich jabłuszek
Do przygotowania ciastka potrzeba 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru pudru, 3-4 łyżki masła, 3-4 jabłka, 2 łyżki cukru i cynamon.
Instrukcja:
"Jabłka kroję w kostkę, przekładam do niewielkiej kwadratowej formy ok. 25 cm i posypuję cynamonem oraz cukrem. Mieszam mąkę, cukier puder i miękkie masło, lekko rozcieram w dłoniach i taką kruszonką posypuję jabłka. Piekę w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 25 minut".
Taką szarlotkę można serwować z lodami lub z kompotem z... jabłek.
(Paulina Stępień - założycielka serwisu kulinarnego Kotlet.tv)
***
Placki z jabłkami i twarożkiem
Składniki na około 20 - 25 placków:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 18 dag mąki pszennej
- 40 dag startych na tarce kwaśnych jabłek
- 20 dag śmietankowego twarożku (jak na serniki)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu
- większa szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Żółtka wymieszać z mąką, jabłkami, serem, miodem, migdałami, posolić, doprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową. Z białek ubić pianę, wymieszać z resztą ciasta.
Placuszki smażyć na oleju, osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)