Dowiadujemy się, że miał tam miejsce proceder przepakowywania orzechów i masy marcepanowej w opakowania z nową datą.

W tle – czytamy - niebezpieczne odpady, woda, w której stężenie manganu wielokrotnie przekracza urzędową normę i kontrole sanepidu, które miały być niezapowiedziane, ale jednak wiedzieli o nich pracownicy.

- Idziemy tropem kolejnych afer w płockiej fabryce należącej do niemieckiego koncernu spożywczego Dr. Oetker – piszą autorzy programu „Magazyn śledczy Anity Gargas".

- Ujawniamy bulwersujące filmy, które na przestrzeni ostatnich kliku lat zostały zarejestrowane przez pracowników zakładu. W jaki sposób i w jakim celu "odświeżano" produkty takie jak marcepan oraz orzechy? Jaka była reakcja zarządzających fabryką na sygnały od pracowników, że w wodzie, która trafia na linie produkcyjne jest legionella, a stężenie manganu wielokrotnie przekracza urzędową normę? Na czyje polecenie, na terenie fabryki, jak twierdzą świadkowie, zakopywano odpady, w tym także i te zaliczane do kategorii niebezpiecznych? - czytamy.

Edycja tego odcinka ukazująca także inne wątki tego spożywczego skandalu na międzynarodową skalę już dzisiaj (czwartek 16.11.2023) o 22:30 w TVP1 w „Magazynie śledczym Anity Gargas".