SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg młodych lub małych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 op boczku w kostce Morliny
  • Garść koperku
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokrój w kostkę. Jabłko (opcjonalnie) również pokrój w niewielką kostkę. Na zimną patelnie wrzuć boczek i zacznij smażyć. Kiedy zacznie się rumienić dodaj cebulę oraz masło i smaż całość na średniej mocy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodaj jabłko oraz majeranek i smaż do momentu kiedy cebula zrobi się rumiana, miękka i słodka.

Ziemniaki porządnie wyszoruj i umyj. Ugotuj w osolonym wrzątku, aż będą miękkie – ok 15 – 20 min w zależności od wielkości. Po ugotowaniu, ziemniaki pokrój na połówki. Możesz je dodatkowo obsmażyć na maśle aby zyskały złoty kolor.

Do głębokiego talerza wsyp ziemniaki. Zalej zsiadłym mlekiem i posyp skwarkami  oraz koperkiem.