SKŁADNIKI:
- 0,5 kg młodych lub małych ziemniaków
- 2 cebule
- 1 op boczku w kostce Morliny
- Garść koperku
- 400 ml zsiadłego mleka
- 1 jabłko (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokrój w kostkę. Jabłko (opcjonalnie) również pokrój w niewielką kostkę. Na zimną patelnie wrzuć boczek i zacznij smażyć. Kiedy zacznie się rumienić dodaj cebulę oraz masło i smaż całość na średniej mocy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodaj jabłko oraz majeranek i smaż do momentu kiedy cebula zrobi się rumiana, miękka i słodka.
Ziemniaki porządnie wyszoruj i umyj. Ugotuj w osolonym wrzątku, aż będą miękkie – ok 15 – 20 min w zależności od wielkości. Po ugotowaniu, ziemniaki pokrój na połówki. Możesz je dodatkowo obsmażyć na maśle aby zyskały złoty kolor.
Do głębokiego talerza wsyp ziemniaki. Zalej zsiadłym mlekiem i posyp skwarkami oraz koperkiem.