Malwa zaniedbana to dziko rosnąca w Polsce roślina. Nazywana jest niekiedy także ślazem zaniedbanym, bożym chlebkiem, guziczkowym zielem lub babskim zielem. Jej kwiaty mogą przybierać białą lub różową barwę. Niestety roślina często traktowana jest jako niepotrzebny chwast. Mało kto wie, że skrywa ona w sobie wiele cennych składników.

Malwa – właściwości

Malwa zaniedbana wyróżnia się licznymi właściwościami leczniczymi. Okazuje się, że skrywa ona w sobie wyjątkowo cenny śluz, który zapobiega podrażnieniu gardła. Ponadto roślina wykazuje działanie przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Zalecana jest osobom zmagającym się zaburzeniami trawienia.

Warto również zaznaczyć, że boży chlebek rewelacyjnie oczyszcza wątrobę. Poza tym przyśpiesza jej regenerację oraz pomaga usunąć z organizmu toksyny. Napar z kwiatów malwy świetnie sprawdzi się przy zapaleniu oskrzeli lub nieżycie nosa. Nie każdy wie, że roślinę można stosować także w przypadku dolegliwości skórnych oraz oparzeń.

Jak parzyć malwę?

Na bazie bożego chlebka zazwyczaj przygotowuje się pyszny napar. Żeby go zrobić, będziecie potrzebować następujących składników:

Składniki:

  • 1 łyżki mieszanki suszonych kwiatów oraz liści malwy zaniedbanej,
  • 250 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Łyżkę suszu wsypcie do kubeczka.
  2. Wodę zagotujcie, a następnie zalejcie nią susz.
  3. Przykryjcie kubek talerzykiem. Po ok. 15 minutach należy odcedzić napar. Herbatka jest gotowa do picia. Niektórzy wykorzystują ją również do płukania gardła.

Kwiaty oraz liście ślazu niekiedy dodaje się także do sałatek oraz zup. Należy podkreślić, że roślina stanowi niezastąpioną przyprawę do wielu dań. Niektórzy robią na jej bazie syrop, który rewelacyjnie sprawdzi się w przypadku infekcji dróg oddechowych.

Jak już wspominaliśmy, malwa zaniedbana świetnie radzi sobie z uszkodzeniami skóry. Warto przygotować z jej dodatkiem gorącą kąpiel. Poza tym z łatwością zrobicie na bazie rośliny specjalny wywar do użytku zewnętrznego lub rewelacyjny tonik do twarzy.