Wystarczy zamykany woreczek foliowy, do którego należy włożyć świeże ogórki razem z koprem, czosnkiem i chrzanem.

 

SKŁADNIKI

 

    1 kg ogórków gruntowych

    1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)

    korzeń chrzanu (dł. ok. 10 cm)

    1 łyżka ziaren gorczycy

    5 ząbków czosnku

    2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)

    opcjonalnie: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść chrzanu

    woreczek strunowy

 

Po dokładnym wymyciu ogórków, odcięciu końcówek i oprószeniu solą, wrzucamy je do woreczka. Następnie dorzucamy pokrojony w małe kawałki korzeń chrzanu oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku. Możemy dodać też zgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu. Dodajemy też gorczycę. Następnie zamykamy woreczek i delikatnie nim potrząsamy, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły. Tak przygotowane ogórki przechowujemy przez 4 godziny w lodówce, a przez kolejne 20 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie będą już doskonałe.

 

Za: beszamel.se.pl