Składniki (4 porcje)
Dorsz filet 600 g
Ziemniaki późne 1000 g 5 dużych sztuk
Jajko 2 szt.
Mąka pszenna typ 500 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
Mąka kukurydziana 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
Koperek ogrodowy świeży 20 g 1 pęczek
Olej rzepakowy 200 ml
Sól, pieprz, papryka
Najpierw trzeba zająć się frytkami. Pokrojone w słupki ziemniaki gotuj przez około 5 minut. Następnie odsącz frytki z wody i umieść na blasze. Dopraw je solą, pieprzem oraz słodką papryką, skrop olejem rzepakowym i piecz w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez 25 minut.
Do miski wbij jajka, dopraw je solą i pieprzą, a następnie ubij. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą i mieszaj, aż składniki się połączą. Do ciasta posiekaj koperek. Następnie pokrojonego w porcje dorsza dopraw solą oraz pieprzem i obtocz kawałki ryby w cieście. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i smaż rybę na złoty kolor z obydwu stron. Podaj ją z dodatkiem frytek.