Składniki (4 porcje)

    Dorsz filet 600 g

    Ziemniaki późne 1000 g 5 dużych sztuk

    Jajko 2 szt.

    Mąka pszenna typ 500 50 g 5 płaskich łyżek stołowych

    Mąka kukurydziana 50 g 5 płaskich łyżek stołowych

    Koperek ogrodowy świeży 20 g 1 pęczek

    Olej rzepakowy 200 ml

    Sól, pieprz, papryka

 

Najpierw trzeba zająć się frytkami. Pokrojone w słupki ziemniaki gotuj przez około 5 minut. Następnie odsącz frytki z wody i umieść na blasze. Dopraw je solą, pieprzem oraz słodką papryką, skrop olejem rzepakowym i piecz w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez 25 minut.

Do miski wbij jajka, dopraw je solą i pieprzą, a następnie ubij. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą i mieszaj, aż składniki się połączą. Do ciasta posiekaj koperek. Następnie pokrojonego w porcje dorsza dopraw solą oraz pieprzem i obtocz kawałki ryby w cieście. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i smaż rybę na złoty kolor z obydwu stron. Podaj ją z dodatkiem frytek.