Składniki:

  • 1 filet z kurczaka (około 200g)

  • 1 opakowanie mieszanki sałat (np. rukola, roszponka, sałata lodowa)

  • 1 czerwona papryka

  • 1 ogórek

  • 1 mała czerwona cebula

  • 100 g pomidorków koktajlowych

  • 100 g kukurydzy z puszki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Sok z 1/2 cytryny

  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie kurczaka:

    • Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

    • Przyprawić solą i pieprzem.

    • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i usmażyć kurczaka na złoty kolor (około 5-7 minut). Odstawić do ostygnięcia.

  2. Przygotowanie warzyw:

    • Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski.

    • Ogórek umyć i pokroić w półplasterki.

    • Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.

    • Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.

  3. Łączenie składników:

    • W dużej misce połączyć mieszankę sałat, paprykę, ogórek, cebulę, pomidorki koktajlowe i kukurydzę.

    • Dodać ostudzone kawałki kurczaka.

  4. Dressing:

    • W małej miseczce wymieszać 1 łyżkę oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.

    • Polać dressingiem sałatkę i delikatnie wymieszać.

  5. Podanie:

    • Sałatkę można podać od razu lub schłodzić w lodówce przez około 10 minut przed podaniem.

Smacznego!