Składniki:
-
1 filet z kurczaka (około 200g)
-
1 opakowanie mieszanki sałat (np. rukola, roszponka, sałata lodowa)
-
1 czerwona papryka
-
1 ogórek
-
1 mała czerwona cebula
-
100 g pomidorków koktajlowych
-
100 g kukurydzy z puszki
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
Sok z 1/2 cytryny
-
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Przygotowanie kurczaka:
-
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
-
Przyprawić solą i pieprzem.
-
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i usmażyć kurczaka na złoty kolor (około 5-7 minut). Odstawić do ostygnięcia.
-
-
Przygotowanie warzyw:
-
Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski.
-
Ogórek umyć i pokroić w półplasterki.
-
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
-
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
-
-
Łączenie składników:
-
W dużej misce połączyć mieszankę sałat, paprykę, ogórek, cebulę, pomidorki koktajlowe i kukurydzę.
-
Dodać ostudzone kawałki kurczaka.
-
-
Dressing:
-
W małej miseczce wymieszać 1 łyżkę oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
-
Polać dressingiem sałatkę i delikatnie wymieszać.
-
-
Podanie:
-
Sałatkę można podać od razu lub schłodzić w lodówce przez około 10 minut przed podaniem.
-
Smacznego!