Wspaniałą potrawą, która idealnie smakuje w okresie jesienno-zimowym jest tzw. „parzybroda”. To regionalna potrawa z okolic Kielc i Radomia, przygotowuje się ją z ziemniaków, kiszonej kapusty oraz wędzonego boczku.

Parzybroda może być zarówno jako zupa ugotowana z innymi warzywami, jak i w formie ziemniaczanego puree z ugotowaną kiszoną kapustą. Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz tę drugą potrawę.

Aby przygotować przepyszną parzybrodę, będziesz potrzebował:

  • kilogram kiszonej kapusty
  • pół kilograma wędzonego boczku (jeśli zupę gotujesz w piątek – zastąp go po prostu kilkoma łyżkami oleju roślinnego)
  • pół kilograma obranych i pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • łyżeczkę majeranku
  • łyżeczkę kminku
  • sól, pieprz

Najpierw kapustę zalej niewielką ilością posolonego wrzątku i gotuj bez przykrycia. Po 15 minutach dodaj ziemniaki i gotuj wszystko, aż zmiękną. Na oleju podsmaż cebulę (oraz boczek, chyba że zupę gotujesz w piątek). Teraz odcedź kapustę i ziemniaki, zmiażdż tłuczkiem i dodaj cebulę oraz przyprawy (i ewentualnie boczek). Całość można udekorować natką pietruszki lub pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Smacznego!