Wspaniałą potrawą, która idealnie smakuje w okresie jesienno-zimowym jest tzw. „parzybroda”. To regionalna potrawa z okolic Kielc i Radomia, przygotowuje się ją z ziemniaków, kiszonej kapusty oraz wędzonego boczku.
Parzybroda może być zarówno jako zupa ugotowana z innymi warzywami, jak i w formie ziemniaczanego puree z ugotowaną kiszoną kapustą. Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz tę drugą potrawę.
Aby przygotować przepyszną parzybrodę, będziesz potrzebował:
- kilogram kiszonej kapusty
- pół kilograma wędzonego boczku (jeśli zupę gotujesz w piątek – zastąp go po prostu kilkoma łyżkami oleju roślinnego)
- pół kilograma obranych i pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków
- 2 cebule pokrojone w piórka
- łyżeczkę majeranku
- łyżeczkę kminku
- sól, pieprz
Najpierw kapustę zalej niewielką ilością posolonego wrzątku i gotuj bez przykrycia. Po 15 minutach dodaj ziemniaki i gotuj wszystko, aż zmiękną. Na oleju podsmaż cebulę (oraz boczek, chyba że zupę gotujesz w piątek). Teraz odcedź kapustę i ziemniaki, zmiażdż tłuczkiem i dodaj cebulę oraz przyprawy (i ewentualnie boczek). Całość można udekorować natką pietruszki lub pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Smacznego!