Składniki:
(porcja obliczona na 4-osobową rodzinę)
2,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
2 średnie cebule
250 g boczku (surowy lub wędzony)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 jajka
1 szklanka gorącego mleka
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1: Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce lub wrzuć do maszyny i je przetrzyj
Krok 2: Ziemniaki porcjami lekko odsącz na sitku, żeby w masie nie było za dużo wody. Na drugiej misce położyć sitko i lekko odsączać wodę. Pulpa do drugiej miski, ale nie wylewaj płynu, poczekaj aż na dnie zbierz się skrobia. W tym czasie przejdź do kroku 3.
Krok 3: Pokroić boczek w kosteczkę i wrzucić na patelnię, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodać cebulkę (także pokrojoną w kostkę) i zeszklić ją. Zagotuować także szklankę mleka.
Krok 4: Zlej powoli płyn z odsączania, a skrobię, która została na dnie dodaj do ziemniaków. Wszystko zalej gorącym mlekiem, przemieszaj i dorzuć zawartość patelni.
Krok 5: Poczekaj, aż lekko przestygnie, dodaj olej, sól i pieprz do smaku oraz majeranek (ok 1/3 standardowej paczki). Na końcu wrzuć jajka, dokładnie wymieszaj, a następnie masę przełóż do formy.
Krok 6: Włóż babkę do piekarnika na 160 stopni na 45 min, następnie zwiększ temperaturę do 180 i znowu piecz 45 minut.
Smacznego!