Składniki:

(porcja obliczona na 4-osobową rodzinę)

2,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)

2 średnie cebule

250 g boczku (surowy lub wędzony)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

2 jajka

1 szklanka gorącego mleka

majeranek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Krok 1: Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce lub wrzuć do maszyny i je przetrzyj

Krok 2: Ziemniaki porcjami lekko odsącz na sitku, żeby w masie nie było za dużo wody. Na drugiej misce położyć sitko i lekko odsączać wodę. Pulpa do drugiej miski, ale nie wylewaj płynu, poczekaj aż na dnie zbierz się skrobia. W tym czasie przejdź do kroku 3.

Krok 3: Pokroić boczek w kosteczkę i wrzucić na patelnię, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodać cebulkę (także pokrojoną w kostkę) i zeszklić ją. Zagotuować także szklankę mleka.

Krok 4: Zlej powoli płyn z odsączania, a skrobię, która została na dnie dodaj do ziemniaków. Wszystko zalej gorącym mlekiem, przemieszaj i dorzuć zawartość patelni.

Krok 5: Poczekaj, aż lekko przestygnie, dodaj olej, sól i pieprz do smaku oraz majeranek (ok 1/3 standardowej paczki). Na końcu wrzuć jajka, dokładnie wymieszaj, a następnie masę przełóż do formy.

Krok 6: Włóż babkę do piekarnika na 160 stopni na 45 min, następnie zwiększ temperaturę do 180 i znowu piecz 45 minut.

 

Smacznego!