Składniki:
- 500 g twardych pomidorków koktajlowych
- 150 ml octu
- 200 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 4 baldachy kopru
- 2 łodygi kopru
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 12 ziaren pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Do wyparzonych słoików włożyć po jednym baldachu kopru i ząbku czosnku.
- Pomidorki nakłuć wykałaczką w miejscu szypułki. Ułożyć ciasno w słoikach.
- Na górze ułożyć pozostałe baldachy kopru.
- Resztę składników umieścić w rondelku i zagotować.
- Gorącą zalewę wlać do słoików, zamknąć je szybko i pasteryzować następnie 10 minut.
- Pomidorki zamarynują się już po kilku dniach. Przy ich wykorzystaniu można zdjąć skórki, co robi się jednym ruchem.