Składniki:
- 500 g zielonych orzechów włoskich (około 20 sztuk)
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 500 ml spirytusu 95 % (2 szklanki)
- 500 ml wódki 40 % (2 szklanki)
Przygotowanie:
Potrzebujemy: rękawiczek, ostrego noża i deski do krojenia, miski, słoja o pojemności minimum 2 L oraz mniejszego słoika 0,9 L.
Całe orzechy w zielonych łupinkach umyć pod bieżącą wodą. Następnie odsączyć z nadmiaru wody. Założyć lateksowe rękawiczki, aby ochronić ręce przed trudno zmywalnym sokiem z orzecha i poprzekrawać orzechy na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Przekrojone kawałki orzechów wrzucić do czystego i wyparzonego słoja.
Do słoja z orzechami wlać 500 ml wódki, a następnie 500 ml spirytusu. Kolejność jest ważna, aby spirytus nie spalił orzecha. Całość zamieszać poprzez kołysanie słojem. Zakręcić nakrętką i odstawić do szafki kuchennej na minimum 5 – 6 tygodni. Słój może stać w ciemnej szafce lub na blacie kuchennym, ale osłoniętym od promieni słonecznych. Proces maceracji musi przebiegać w temperaturze pokojowej. Zaraz po zalaniu orzechów alkoholem, nastaw zabarwia się na jasno zielony kolor. Po kilkunastu godzinach nabiera ciemno zielonego koloru. Po kilku tygodniach maceracji kawałki orzechów kurczą się, a kolor nalewki nabiera ciemno brązowego odcienia.
Po minimum 5 – 6 tygodniach na sicie zlać nalewkę z osadu i fragmentów orzechów. Słój z odcedzoną nalewką odstawić ponownie do szafki kuchennej. Orzechy z maceracji umieścić w mniejszym słoiku 0,9L i zasypać cukrem. Całość mieszać, poprzez potrząsanie słojem. Zakręcić nakrętką i odstawić obok słoja z nalewką orzechową na minimum 1 tydzień. Jeśli masz czas i ochotę możesz co kilka dni pokołysać słojem, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
Po około 7 – 10 dniach zlać na sicie syrop z orzechów do słoja z nalewką orzechową. Odcedzone kawałki orzechów można dodatkowo opłukać w czystej nalewce orzechowej lub małej ilości przegotowanej oraz ostudzonej wody i wymieszać. Następnie ponownie odcedzić i wlać do słoja z nalewką. Dzięki temu maksymalnie wydobędziemy aromat i pozostały alkohol z orzechów.
Zawartość słoja z nalewką kołysać, aby dokładnie wymieszać. Zakręcony słój z nalewką odstawić w chłodne i ciemne miejsce na minimum pół, a najlepiej na cały rok.
Po minimum 6 miesiącach dojrzewania, rozlać nalewkę z zielonych orzechów do butelek. Nalewka ma teraz ciemno brązowy kolor. Smak jest słodko-gorzki. Jest też dość mocna, zdecydowanie ponad 40 %. Dlatego nie służy do delektowania się, lecz do pozytywnego oddziaływania poprzez spożywanie w niedużych ilościach.