Składniki:

  • ok. 500 g dowolnego mięsa mielonego, ja używam wieprzowo-wołowe
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól i pieprz,
  • 1 płaska łyżka przyprawy typu kucharek
  • garść posiekanego szczypioru,
  • łyżeczka posiekanego lubczyku – jeżeli nie mamy można pominąć albo zastąpić np. koperkiem
  • łyżeczka musztardy, może być łagodna delikatesowa jak i sarepska
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona w wodzie i odciśnięta lub trochę ponad połowę szklanki bułki tartej – osobiście wolę użyć namoczoną wcześniej bułkę i tę postać najbardziej polecam
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Najpierw do miski wkładamy mięso, do którego dodajemy sól, pieprz, przyprawy, jajko, cebulkę (posiekaną drobno), musztardę, a także czosnek, który wczesnej przecisnęliśmy przez praskę oraz rozdrobnioną bułkę.

Składniki wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy okrągłe kotlety. Obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Smażymy ok. 10 do 15 minut, aż uzyskają odpowiedni brązowy kolor.