Składniki:

  • kiełbaski300 g

  • przecier pomidorowy500 ml

  • cebula1 szt.

  • olej1 łyżka stołowa

  • ocet balsamiczny2 łyżeczki

  • miód2 łyżeczki

  • sos worcestershire2 łyżeczki

  • cukier1 szczypta

  • słodka papryka3 łyżeczki

  • papryka ostra1 szczypta

  • sól1 szczypta

  • pieprz1 szczypta

  • przyprawa curry4 łyżeczki

Currywurst - jak zrobić?

Kroki przygotowania:

1. Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju. Kiedy się zeszkli, dolewamy do niej przecier pomidorowy i doprawiamy go octem, sosem worcestershire, miodem i cukrem. Następnie dosypujemy sól, pieprz, curry oraz ostrą i słodką paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

2. Przygotowanie kiełbasy: Kiełbaski smażymy na patelni lub grillu (można je wcześniej lekko ponacinać, tak jak do grillowania). Przyrumienione kiełbaski kroimy w plasterki i polewamy sosem pomidorowym. Na górze posypujemy sporą szczyptą curry. Podajemy solo, albo z frytkami bądź pieczywem.

Porady

Nieco uboższa wersja currywurst to ta, w której sos na bazie koncentratu pomidorowego zastępowany jest po prostu ketchupem. Pod taką postacią znamy grillowane kiełbaski w Polsce. Jednak to właśnie dodatek curry jest czymś co zmienia ich smak. Przyprawa ta sprawia, że danie jest ostrzejsze. Istotny jest również rodzaj użytej kiełbasy. Currywurst w Niemczech najczęściej przygotowuje się z białej wieprzowej kiełbasy. Oczywiście bez problemu można kupić ją także w Polsce.

Niemieckie kiełbaski z curry to danie, które łatwo przygotować niemal wszędzie. Nie musisz mieć do tego grilla - możesz użyć piekarnika lub patelni. Kluczem tej potrawy jest sos, który z pewnością cię zaskoczy i zachęci do spróbowania currywurst z przyulicznej budki w Berlinie.

Klasyczne currywurst

Currywurst to kiełbasawieprzowa, zwykle grillowana, ale może być także smażona, pieczona, a nawet gotowana, podawana w towarzystwie przyprawy curry i sosu na bazie koncentratu pomidorowego. Danie to swój początek zawdzięcza niemieckiej restauratorce - Hercie Heuwer. Taki sposób podawania kiełbasy wymyśliła w Berlinie w 1949 roku, a 10 lat później go opatentowała.

Obecnie jest to jedno z najpopularniejszych niemieckich dań. Currywurst jest do tego stopnia kulinarnym symbolem Berlina, że do 2018 roku znajdowało się tam nawet muzeum tej kiełbasy. Sos, którym polewane są niemieckie kiełbaski z curry nosi nazwę Chillup. Pierwotnie składał się on z ketchupu, sosu Worcestershire oraz curry. Dziś powstało wiele kombinacji na temat tego dania, ale właśnie w takiej postaci zostało opatentowane przez Hertę Heuwer, a więc tę formę można uznać za najbardziej klasyczną.

Currywurst, czyli przepis na niemiecki przysmak

Currywurst to danie, które nie powinno sprawić problemu Polakom - w końcu jesteśmy wielbicielami grillowania, a nasze kiełbaskipod wieloma względami przypominają te niemieckie. Co prawda nie zawierają przyprawy curry, ale również są grillowane i najczęściej jedzone z pieczywem. Niemieckie kiełbaski z curry spożywane są z bułką lub frytkami. Często są serwowane na straganach czy w budkach, gdzie podaje się je na papierowych talerzykach, a same kiełbaski pokrojone są w plasterki. W dużych niemieckich miastach sprzedaje się kilkaset milionów kiełbasek z curry rocznie.

Currywurst to prawdziwy król wśród niemieckich fast-foodów. Choć w Polsce nie należy do zbyt popularnych dań, to w sezonie grillowym warto spróbować takiego sposobu podawania kiełbasy. Przynajmniej po to, by w przyszłości porównać swoje danie z niemieckim pierwowzorem.