Składniki
-
200 g wątróbki z indyka,
-
2 cebule czerwone,
-
przyprawa grill do warzyw,
-
1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
-
1 łyżka oleju rzepakowego,
-
świeża kolendra,
-
mielona słodka papryka wędzona,
-
suszona chili świeżo mielona do smaku.
Przepis
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z żyłek, odsączamy w ręcznik papierowy.
Cebulę kroimy w cienkie plastry i posypujemy przyprawą grill do warzyw. Do cebuli dodajemy wątróbkę, dolewamy sos sojowy, olej, doprawiamy chili i całość mieszamy.
Odstawiamy na ok. 15 min.
Tak przygotowaną wątróbkę (z powstałym sosem) przekładamy na podwójnie złożoną folię aluminiową, dodajemy świeżej kolendry i zamykamy folię jak sakiewkę. Grillujemy tak długo (zaglądamy), aż wątróbka będzie idealna tzn. taka, jak lubicie. Pod koniec grillowania rozchylamy folię, żeby odparował nadmiar powstałego sosu.
Wątróbkę przed podaniem posypujemy słodką papryką wędzoną, oraz dodajemy listki świeżej kolendry.
Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".