Składniki:

na klasyczny sos winegret

  • 9 łyżek dobrej oliwy
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • po sporej szczypcie soli i świeżo mielonego pieprzu

na miodowy sos winegret

  • 8 łyżek dobrej oliwy
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • płaska łyżka jasnego miodu lub syropu klonowego
  • po sporej szczypcie soli i świeżo mielonego pieprzu

na winegret z musztardą

  • 8 łyżek dobrej oliwy
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • łyżeczka jasnego miodu
  • płaska łyżka musztardy delikatesowej
  • po szczypcie soli i świeżo mielonego pieprzu

 

Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać.

 

Smacznego!