Składniki:
- 300 g obranej dyni
- 500 g ziemniaków
- 2 średnie jajka
- cebulka dymka ze szczypiorkiem
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki
- olej roślinny do smażenia - do 1/4 szklanki
Przygotowanie:
Dynię piżmową, zwyczajną lub Hokkaido umyj dokładnie i obierz ze skóry. Skórę usuwaj do momentu, gdy kolor miąższu zrobi się jednolity. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry. Usuń pestki oraz włókna. Potrzebujesz 300 gramów surowego miąższu. Kawałki dyni zetrzyj na tarce, na średnich oczkach.
Ziemniaki również umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce, na średnich oczkach. Możesz lekko odcisnąć nadmiar wody z tartej dyni i ziemniaków.
Wymieszaj starte warzywa. Do miski wbij dwa jajka i dodaj dymkę razem z całym szczypiorkiem. Szczypiorek z cebulką posiekaj drobno.
Całość ponownie zamieszaj. Na koniec dodaj już tylko dwie łyżki mąki pszennej, dwie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru ( u mnie trzcinowy) i słodkiej papryki. Jeśli nie chcesz, by placki były ostre, to daj tylko połowę łyżeczki pieprzu. Jeśli lubisz placki na ostro to daj dodatkowo szczyptę chili.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Na patelnię wylej olej. Olej roślinny (słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron) powinien swobodnie przykryć całą powierzchnię patelni. Cierpliwie poczekaj aż olej się nagrzeje i zacznij kłaść porcje na placki.
Placki smaż na średniej lub odrobinę wyższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3-4 minuty zanim placki przewrócisz na drugą stronę.
Smacznego!