składniki:
500 ml wody
500 g cukru
sok z 1-2 cytryn
5 dobrze czubatych szklanek kwiatów akacji/robinii akacjowej
Zacząć musimy od zebrania kwiatów. Robinia akacjowa kwitnie w maju i czerwcu. Najlepsza będzie odmiana o białych kwiatach, ale nadadzą się również te różowe. Przebrane kwiaty wsypujemy do dużego słoja. Zalewamy je gorącym syropem z wody i cukru, z dodatkiem soku z cytryny. Zakręcony słój odstawiamy na 3 dni w zacienione miejsce, każdego dnia energicznie nim wstrząsając. Po trzech dniach zlewamy syrop i odciskamy kwiaty. Syrop przelewamy do słoików lub buteleczek. Na głębokiej blasze wkładamy je na 30 minut do piekarnika w temp. 100 st. C. Po ostygnięciu przenosimy naczynia w chłodne, ciemne miejsce.
Tak przyrządzony syrop zimą wykorzystamy np. do słodzenia herbaty. Przyda się w czasie przeziębienia, działając łagodząco na kaszel.
Za: smacznapyza.blogspot.com