Kwiaty sosny w czekoladzie – przepis
Sposób wykonania: rozpuść 2 łyżki masła kakaowego, dodaj łyżkę kakao, pół łyżki miodu i szczyptę czarnego pieprzu. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Polej kwiaty czekoladą i delektuj się smakiem.
Kwiaty sosny – jak zbierać?
Na skraju lasu często rosną samosiejki sosen, niskie drzewka o kształtach bonsai. Takie drzewka nazywam „częstującymi”, bez trudu pozyskasz z nich surowiec.
Sosna wytwarza dwa typy kwiatów. Zbieramy męskie tłuścioszki, ze zdjęcia poniżej.
Wybieramy zamknięte kwiatostany, czyli takie, z których nie osypuje się pyłek w czasie zbierania (żółty proszek). Z kwiatów sosny sporządzić można syrop, wspomagający odporność, leczniczy przy chorobach górnych dróg oddechowych.
Syrop z kwiatostanów sosny :
Potrzebujesz około 200 kwiatów sosny, 25 ml. spirytusu, 50 ml. miodu i 5g. kwasu askorbinowego.
Włóż kilka kwiatów do naczynia i spryskaj spirytusem (można użyć butelki z rozpylaczem). Uciśnij lekko i polej miodem. Następie ułóż kolejną warstwę kwiatów, zmocz spirytusem, uciśnij i polej miodem. Procedurę powtarzaj, aż do zapełnienia naczynia. Ważne, żeby kwiaty były dokładnie zroszone alkoholem, dla lepszego rozpuszczenia się substancji aktywnych. Na koniec wlej około 50 ml. ciepłej wody z kwasem askorbinowym. Zamknij naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na kilka tygodni. Po upływie tego czasu odciśnij płyn – uzyskasz smaczny, słodki syrop z pyłkiem kwiatowym i zawartością alkoholu. Syrop należy przechowywać w zimnym miejscu. Można również połączyć z nalewką propolisową – nalewka zakonserwuje syrop i wzmocni działanie. Przepis zaczerpnięty z bloga Łuskiewnik.
Mamy nadzieję, że narobiliśmy Wam apetytu :)