Składniki:
- około 200 g świeżych smardzów
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml esencjonalnego bulionu warzywnego, ewentualnie mięsnego
- 1 żółtko
- 300 ml mleka lub niskoprocentowej śmietanki
- sok z połowy cytryny
- mielony czarny pieprz, sól
- posiekana natka pietruszki
- makaron tagliatelle lub inny ulubiony, ugotowany według przepisu na opakowaniu
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i pokroić w niezbyt małe kawałki. Poddusić je na połowie masła – tylko do odparowania wody. Podczas duszenia przyprawić pieprzem i solą.
Z pozostałego masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i podgotować przez około 10 minut.
Dodać duszone smardze, sok z połowy cytryny, pieprz, sól, jeszcze chwilę pogotować i odstawić.
Pod koniec dodać żółtko wymieszane z mlekiem i posiekaną natkę pietruszki, podgrzewać jeszcze chwilę. Włożyć ugotowany makaron, wymieszać, wyłożyć na talerze i serwować z sałatą.
Smacznego!