Składniki:

  • około 200 g świeżych smardzów
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki 
  • 200 ml esencjonalnego bulionu warzywnego, ewentualnie mięsnego
  • 1 żółtko
  • 300 ml mleka lub niskoprocentowej śmietanki
  • sok z połowy cytryny
  • mielony czarny pieprz, sól
  • posiekana natka pietruszki
  • makaron tagliatelle lub inny ulubiony, ugotowany według przepisu na opakowaniu

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i pokroić w niezbyt małe kawałki. Poddusić je na połowie masła – tylko do odparowania wody. Podczas duszenia przyprawić pieprzem i solą.

Z pozostałego masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i podgotować przez około 10 minut.

Dodać duszone smardze, sok z połowy cytryny, pieprz, sól, jeszcze chwilę pogotować i odstawić.

Pod koniec dodać żółtko wymieszane z mlekiem i posiekaną natkę pietruszki, podgrzewać jeszcze chwilę. Włożyć ugotowany makaron, wymieszać, wyłożyć na talerze i serwować z sałatą.

Smacznego!